Værd at vide om Californien

Men lad os først give jer lidt praktisk information om delstaten Californien. Californien er den eneste delstat, der har et dansk navn, da den tidligere hed Kalifornien på dansk. I dag er K’et dog byttet ud med et C.

Californien er den mest folkerige stat i USA og den tredjestørste arealmæssigt efter Alaska og Texas. Det skyldes blandt andet, at Californien har tre byer med over en million indbyggere. Det er Los Angeles, San Jose og San Diego. Derudover er der store byer som San Francisco og Sacramento. Sidstnævnte er hovedstad i Californien.

Delstaten, som er omringet af vand mod vest hele vejen, er over 1000 km lang, og derfor kan det også sagtens tage flere uger at nå hele vejen rundt.

Sport er en stor del af USA, og Californien er hjemsted for flere store sportshold i USA. Det omfatter blandt andet San Francisco 49’ers, Golden State Warriors og LA Galaxy. Særligt basketball og amerikansk fodbold er meget store sportsgrene i Amerika, og du kan krydre dit roadtrip med sportsoplevelser, såfremt det ønskes.

Oracle Arena i Oakland
Oracle Arena i Oakland, San Francisco

Den oplagte stat til roadtrip

Som ung og fri efter mange års skolegang er roadtrip en fantastisk mulighed for at komme afsted på tur. Her kan man selv planlægge, hvor man vil bruge sin tid, og man er i godt selskab med gode venner. Ligeledes er roadtrip en god mulighed for en familie, der ønsker at opleve noget sammen.

Californien er det mest oplagte sted til roadtrip. For mange er roadtrip langs Californiens Vestkyst det oplagte valg. Det skyldes, at Californien rummer så mange forskellige ting. Du får både storby, natur, vand, skov og ørken. Kort sagt det hele. Det er vildt fascinerende, og derfor er roadtrip oplagt.

I forbindelse med roadtrip skal I naturligvis leje en bil, så I kan komme rundt i delstaten. Her følger et par gode råd.

  • Vær opmærksom på, at du langt de fleste steder skal være 20 eller 21 år for at leje en bil i USA – hvis I er under 25 år, kan I blive pålagt ekstra gebyrer. Det skyldes forsikringssystemet derovre. Disse udgifter kan I selvsagt være nødt til at betale.
  • For at sikre sig bedst muligt mod ovenstående er det klogt at henvende sig til flere forskellige udlejningsselskaber, så I kan få det bedste tilbud. I er sikkert flere, der skal kunne køre bilen, og derfor skal der tages højde for jer alle. Visse steder kan man få en pakkeløsning, der tager højde for, at I er under 25 år. De er værd at kigge nærmere på.
  • Find ud af, hvilken type af bil I ønsker. Vil I have en stor bil, en firehjulstrækker eller en gammel amerikansk klassiker? Der er forskel på, hvad I må leje de forskellige steder. Find jeres type, og undersøg derefter jeres muligheder.
  • Vigtigst af alt – vær i god tid! I kan ikke komme over og tro, at I bare kan leje det, I har lyst til. Slet ikke når I ikke er så gamle. Book derfor jeres bil i god tid.

Gå ikke glip af storbyerne

Californien er, som tidligere skrevet, USA’s mest folkerige delstat som følge af dens mange storbyer. Disse storbyer må I naturligvis ikke gå glip af, og det ville også være underligt helt at undgå dem. I storbyerne finder I liv, som I ikke finder andre steder i delstaten, og der er masser at se. Her vil vi gennemgå nogle af de store byer og deres mest kendte attraktioner, som I ikke må misse.

Los Angeles

Tænker du på Californien, tænker du også på Los Angeles. Delstatens absolut største by. I selve byen bor der lidt over fire millioner menneske, men i hele området omkring byen er befolkningstallet på knap 20 millioner. Derfor er byen en attraktion i sig selv.

Los Angeles er et brand – en verdenskendt by under initialerne L.A. I Los Angeles ligger hjemstedet for film, Hollywood, og det rige og mondæne Beverly Hills, hvor mange verdenskendte stjerner har hjemadresse.

Når I er i Los Angeles, skal I naturligvis opleve de mest kendte attraktioner. Hollywood-skiltet er et must, og I må heller ikke gå glip af Hollywood Boulevard, hvor alle store navne har en stjerne indgraveret i fortovet. Slutteligt er der den fantastiske Venice Beach, der er en strandpromenade i Los Angeles. Her kan du køle dig ned på en udsøgt strand, der skal opleves.

Hollywood sign
Det ikoniske Hollywood Sign der er synligt fra store dele af Los Angeles

Man kan bruge mange dage i Los Angeles, og der skal også regnes med transporttid, da byen er kæmpestor. En tre-fire dage kan sagtens sættes af, hvis I vil se alle de store turistattraktioner.

San Diego

San Diego er den næststørste by i Californien. Den er ikke på størrelse med Los Angeles, men det er bestemt en by, der er værd at opleve. Byen ligger tæt på den Mexicanske grænse, og derfor er den oplagt at besøge, hvis I alligevel vil den vej ned til Mexico.

I San Diego er der ikke blot mulighed for at nyde storbyens sus. I kan også besøge en fantastisk zoologisk have og tage en tur til stranden. Derudover er der Midway Museum, som er et museum på hangarskib. En fascinerende oplevelse!

 

San Francisco

San Francisco er en ikonisk by. Selvom den størrelsesmæssigt er meget mindre end Los Angeles og San Diego, så er den kendt. Måske fordi folk kan erindre sig et billede i hovedet af den legendariske Golden State Bridge – en hængebro – der forbinder San Francisco med Marin County. Den skal I se.

Alcatraz er et andet af de turistmål, der skal ses, når I besøger San Francisco. På Alcatraz finder I det berømte Alcatraz-fængsel, som er både berømt og berygtet samt filmatiseret. En lang række af storforbrydere har siddet fængslet på Alcatraz. Heriblandt Al Capone. Som bonusinformation kan det oplyses, at ingen officielt er lykkedes med at frygte fra Alcatraz-fængslet.

Highway 1 er en smuk oplevelse

Med roadtrip som rejseform skal I selvfølgelig have en rute. I Californien er Highway 1 en stor del af den vej, I skal benytte jer af. Den starter tæt på Oregon og går til et sted syd for Los Angeles.

Highway 1 har alt, I drømmer om. Udsigten, klimaet, vandet, suset, følelsen. Det hele. Highway 1 fører jer direkte til de vigtigste steder i Californien. I kommer til at passere Golden State Bridge i San Francisco og gør ligeledes stop i Los Angeles.

Det anbefales at køre fra nord mod syd. Så har I har udsigten ud over det fascinerende Stillehav for jer selv. På ruten vil I også opleve små, hyggelige og charmerende kystbyer.

Bilmæssigt er normale biler bedst, da Highway 1 består af landevej med to spor og masser af sving. Derfor vil en stor autocamper eller lignende være besværlig at køre med her.

Slutteligt er det klogt at tage noget musik med på jeres tur. Det giver den fordel, at I selv kan bestemme, hvad I hører, og det er med til at sætte en særlig stemning. Dertil er der steder på ruten, der er så øde, at der ikke er radiosignal. Her er jeres musik en fantastisk redning.

BEMÆRK: Highway 1 er lukket ved Big Sur i hele 2017 som følge af jordskred, der har smadret en bro. Der skal bygges en ny, før den strækning bliver åbnet igen. Som alternativ kan I følge  Highway 68 og bruge den som omkørsel. I kan godt køre ned til Big Sur, men derfra er vejen spærret sydpå.

Kystlandskab langs Highway 1
Kystlandskab langs Highway 1

Vælg en strategi angående hoteller

I skal selvfølgelig have et sted at sove, når I gør holdt. Her kan I vælge to forskellige strategier, hvad hotelværelser angår.

  • I kan booke på forhånd
  • I kan ankomme uden et værelse og satse på at få et, når I ankommer

Vores anbefaling er, at I bruger mulighed nummer to eller i hvert fald blander dem. Hvis I booker mange dage i forvejen eller helt hjemmefra, så begrænser det jeres tur. I har ikke samme frihed, fordi I skal nå frem til hotelværelset en bestemt dag. Derfor kan det være, at I ikke får set alt det, I ville.

Det bedste argument for at bestille i rigtig god tid skulle være, at alle hotelværelser skulle være bookede, og derfor kunne det være nødvendigt at bestille i god ting. Det synes ikke at være tilfældet, og derfor kan I sagtens få et værelse, når I ankommer til en bestemt by.

En god måde at blande de to muligheder på er at booke om morgenen eller dagen før. Her kan der sagtens være en fin besparelse at hente, og I kan med fordel bruge Hotels.com til at finde et hotel til jer.

Det er dog værd at nævne, at det billigste ikke altid er bedst. Der er mange skumle hoteller, som er i en meget ringe forfatning, og hvor man kan føle sig utryg. Dem skal I selvfølgelig prøve at undgå. Kig eventuelt på billeder, beliggenheden og anmeldelser. Det er et godt udgangspunkt at tage.

Yosemite National Park – en perle i Californien

Californien har nogle af de meste fantastiske nationalparker i landet og den resterende del af verden. Mest kendt er Yosemite National Park. Parken er over 3000 km2 og har over tre millioner besøgende årligt.

Med så stort et areal er det umuligt at opleve hele parken, men de fleste bruger tiden på de 18 km2, der hedder Yosemite Valley. Området har udsøgt dyre- og planteliv og rummer både vandfald og klipper, der er hugget over. Fantastiske naturfænomener, der kun kan anbefales.

Der kunne skrives flere sider om nationalparken, men der er kun en ting at sige – OPLEV DEN!

Vandfald i Yosemite nationalpark
Vandfald i Yosemite nationalpark

Der er dog et par gode råd i forbindelse med jeres besøg i Yosemite og nationalparkerne i Californien generelt.

I bør tage højde for temperaturen. Der kan være store temperatursvingninger i parken. 30 grader om dagen kan godt betyde minusgrader om natten. Hav tøj med til begge scenarier.

Kom i god tid og helst så tidligt om morgen som muligt. Det er muligt at overnatte både inde i parken og uden for parken. Derfor er det ikke umuligt at komme tidligt. Jo senere I kommer, jo større er chancen for at de fedeste pladser, og dermed fedeste oplevelser, er taget. Reservér en plads på Camp Site i god tid. Så får I den bedste oplevelse. Parken er dog uanset hvad en kæmpe oplevelse.

Slutteligt skal I vide, at der er dyreliv i Yosemite National Park. Det er det, der er med til at gøre parken så fantastisk. Nogle af disse dyr er sorte bjørne og mountain lions. Derfor er der en chance for, at I møder sådan en. Det skal I ikke være bange for. Alligevel er det vigtigt, at I respekterer dyrene og deres områder og læser parkens guide, der fortæller, hvordan I skal agere, når I møder dyrene. Folk ansat i parken har et stort kendskab til dyrenes adfærd, og derfor skal I selvfølgelig følge deres anvisninger.

Et stort held og lykke i parken!

Nyd jeres tur og skab oplevelser

Denne guide kan bruges som inspiration til, hvad I skal opleve på jeres roadtrip. Men ingen ture er ens, og I skal skabe jeres egen oplevelse i Californien. Derfor er det vores sidste anbefaling, at I prøver jer frem. Synes I, at noget lyder fedt, så gør det. Måske er det alletiders idé, måske er det ikke, men det må man tage med. Udfordringer er også en del af en rejse, og dem skal I tackle med højt humør.

Med sund fornuft og omtanke kommer I langt, og vi ønsker jer en fantastisk tur til Californien og den resterende del af Vestkysten!

SHARE
Next articleBilleje i Californien
Redaktør på USA-guiden.dk

Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/hegelundmedia.dk/usa-guiden.dk/wp-content/themes/usa-guiden/includes/wp_booster/td_block.php on line 997

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here