Værd at vide om New York

NYC ligger i det nordøstlige USA, og går også under navnet “The Big Apple”. Der er mange kvadratmeter at boltre sig på, men også mange mennesker at deles om pladsen med. NYC er USA’s folkerigeste by med lidt over 8,3 millioner indbyggere. Byen har i mange år været et mekka for forretning, finans og kultur.

NYC består af fem bydele: Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens og Staten Island. Den mest kendte og populære er Manhattan. Brooklyn oplever dog i disse år stigende popularitet med sine mange unge tilflyttere og boheme ånd.

The Five Boroughs

The Bronx (4) ligger i spidsen af NYC. Det er kendt for the New York Yankees, the Bronx Zoo og byens botaniske have. Desuden er det i dette område hip-hip er født. Hvis du begiver dig til Bronx, skal du opleve den maleriske maritime landsby City Island eller gå på opdagelse i det kulturelle Fordham og Belmont, der også er kendt som det “real Little Italy” fyldt med caféer og restauranter.

Brooklyn (2) er et up-coming område, der er forbundet til Manhattan med Brooklyn Bridge. Bydelen har noget for enhver smag. Oplev Williamsburgs mange live-musik events og led efter vintage tøj. Tag til Downtown Brooklyn og se hockey eller basketball i Barclays Center. Hvis du er afsted med børnene, så tag barnevognen med i Prospect Park eller gå en tur på Park Slope beckon og nyd et lækkert malted mad på de mange restauranter.

Manhattan (1) er den bydel, der tiltrækker flest besøgende med sin stemning og mange alsidige oplevelser som Central Park, Empire State Building, the High Line, massevis af verdensklasse museer, restauranter, barer, koncertsale, skinnende lys på Times Square og meget mere, der venter på dig. Manhattan har mange charmerende små bydele som The Village, Chinatown og Soho, der byder på skjulte grønne områder, trendy butikker, eksotisk mad og klassiske barer.

Queens (3) ligger på vej til the Bronx. Queens byder på spændende kunst, international mad, smukke parker og verdensklasse sportsbegivenheder. Her er noget for alle. Oplev klassisk jazz, et samfund hvor forskelligheder trives og det kendte NYC Hall of Science, der har spændende og lærerige udstillinger året rundt.

Staten Island (5) er en ø kun en gratis bådtur væk fra Manhattan, hvilket er en oplevelse i sig selv. Øen er et besøg værd, hvis man kan lide museer, historiske landemærker, strande og grønne arealer. Se en vaskeægte amerikansk baseball-kamp i Richmond County Bank Ballpark, oplev et stykke af historien i Historic Richmond Town eller se nærmere på øens hyldester til dets maritime arv.

Den førstegangsrejsende

Intet besøg til NYC er fuldendt uden en bådtur ud til et af verdens mest kendte landemærker Frihedsgudinden, der står på Liberty Island.

Frihedsgudinden var en gave fra Frankrig til USA. Statuen blev rejst i 1876 og har siden da været symbol på frihed, lighed og demokrati. Statuen er en stor attraktion. Mere end fem millioner mennesker besøger årligt Frihedsgudinden, og det er muligt at komme op i faklen, som hun symbolsk holder. En bådtur til Liberty Island koster ca. $30 per person. Bådturen giver en glimrende mulighed for at betragte NYC’s kendte og smukke skyline! Vi anbefaler, at man køber sin bådtur hjemmefra, så man kan springe den lange kø over.

Oplev Times Square med sine mange neonskilte og reklamer. Times Square er et unikt og kendt sted, der har indgået adskillige gange i verdenslitteraturen, på film, i spil og i musikvideoer. Området er især oplyst og levende nytårsaften, hvor folk valfarter til for at se det kendte “ball drop”, når klokken slår midnat, og et nyt år starter.

Empire State Building er en af verdens mest kendte bygninger. Det er en 381 meter høj skyskraber, der blev færdiggjort i 1931. Det var derefter i 23 år verdens højeste menneskeskabte struktur.

Empire State byder på langt mere end sin højde, der giver et spektakulært udsyn over NYC. Oplev også bygningens smukke lobby og dens mange udstillinger. Priserne varierer alt efter hvilket niveau i bygningen, du er modig nok til at nå. Prisen starter på $34. Vi anbefaler, at du forudbestiller dit højde-kick hjemmefra, så du undgår timelange køer.

Museum of Modern Art er et kunstmuseum i midten af NYC. Museet har været vigtigt i udviklingen af moderne kunst og er et af de vigtigste museer i verden indenfor denne gren af kunsten. Oplev arkitektur, design, tegninger, fotografier, portrætter, skulpturer og illustrationer i verdensklasse. Besøg også deres fremragende butik, hvor du kan købe flotte bøger, møbler og meget andet. Prisen for en voksen er $25 dollar.

Den eventyrlystne

Tag til Williamsburg og oplev NYC på en måde, du aldrig har set den før. Small-town America mixet med en ung hipster ånd. Prøv en af bydelens mange tagbarer, tag på loppemarked ved havnefronten eller smag lækker mad på de mange food-truck bazarer.

Tag til det kendte og prestigefyldte Columbia University og se, om du kan snige dig ind på de flotte læsesale. Universitet er et af verdens absolut bedste og smukkeste med sine gamle 1700-tals bygninger. Der er en helt speciel stemning på campus, som bestemt er et kig værd.

Hvis du er vild med flot arkitektur og gamle bøger, så er NYC’s kommunale bibliotek noget for dig. Læs en bog i de smukke haller eller gå på jagt i de mange bogkældre efter skjulte skatte.

the High Line! Oppe i det skjulte over byens tage skjuler sig en gammel højbane, der blev nedlagt i 1980 og senere omdannet til en offentlig park med kunst. Ruten er 2,33 km lang, og giver et unikt indblik i byen. På turen ser du alt fra havnefronten til det moderne og rå meat-packing district fra byens top.

Den med veninden, kæresten, moren

Tag til det finansielle distrikt og gå over Brooklyn Bridge. Broen forbinder Manhattan og Brooklyn og er en unik mulighed for at se NYC’s skyline. Broen er til stadighed et mesterværk indenfor ingeniørkunsten, og er byens mest berømte bygningsværk. Køb en kop kaffe og medbring din selfiestang til gåturen.

Tag en karettur gennem Central Park eller hold en picnic i et af parkens mange områder. Central Park er et kæmpe grønt areal i midten af Manhattan. Det er et af verdens mest kendte urbane grønne områder. I parken finder du gøglere, en statue af Alice i eventyrland, en dejlig sø og andre skønne stemningsskabere.

Tag til Bleecker Street West Village eller til Madison Avenue i det rige Upper East Side og se på butikker. I West Village finder du natklubber, en lokal stemning og boheme butikker. Hvis du er til det mere polerede, skal du tage til Madison Avenue, hvor damerne er klædt flot, og hvor dørene bliver holdt for dig.

Tag til Manhattans teater distrikt og se en vaskeægte Broadway Musical! Hvis du kan lide flotte kostumer, drame og musik, så skal du tage ind og se en af NYC’s berømte musicals. Der er mange anbefalelsesværdige stykker, du kan tage ind og se.

Til parret: Se den hylende morsomme the Book of Mormon.

Til familien: Se Disneys klassiker The Lion King med smukke kostumer.

Til veninderne: Se det klassiske kærlighedsdrama Phantom of the Opera.

Til moderen: Se den skønne Kinky Boots og bliv inspireret til dit næste stølve-køb.

Den for hele familien

Tag børnene med i den lille hyggelige Central Park Zoo, og se pingvinerne bliver fodret eller prøv 4D teatret. I Central Park finder du desuden karuseller, skøjtebaner og legepladser, der garanterer god underholdning hele dagen.

Besøg Coney Island der er en halvø i Brooklyn med strande og et tivoli. Man kan sagtens få hele dagen til at gå her med de mere end 50 forlystelser og mange boder.

Prøv den gratis færge til Staten Island og oplev den kulturelle ø. Bådturen giver mulighed for at se Manhattans fantastiske skyline.

En lærerig dag for hele familien kan man få på American Museum of Natural History. Museet er verdenskendt og med i mange film som Nat på Museet. Det er et museum fyldt med energi og viden, og man kan få mange dage til at gå i de uendelige gange med de mange udstillinger. Du kan udforske dinosaur-tiden, fremmede folkefærd, skeletter fra eksotiske dyr, det gamle Egypten og meget andet.

Survival guide

Hvordan kommer du ind i USA?
For at kunne rejse ind i USA, skal du senest 72 timer før afgang udfylde en ESTA. Det tager ca. 20 minutter og koster $14.

Hvornår bør du tage afsted?
Sommer kan være ulideligt varmt i storbyen, hvor temperaturen kan blive mere end 30 grader. Vinteren er, som vi kender det fra det kolde Norden, minusgrader. Vejret er generelt uforudsigeligt i storbyen. Det kan sne i april og være stegende hedt i september. De bedste tidspunkter at udforske byen på er forår og efterår.

Hvad er dit budget?
NYC er ikke en billig by at besøge – men det er det hele værd!

Daglige omkostninger

Budget Mellemklassen Feinschmeckeren
Op til $100/døgn $100-300/døgn Over $300/døgn
 • Sovesal: $40–70
 • Pizza slice: omkring $4
 • Food-truck taco: fra $3
 • Bus eller metro tur: $2.75
 • Double room på et standard hotel: fra omkring $200
 • Brunch for to på en standard restaurant: $70
 • Middag for to på en standard restaurant: $130
 • Cocktail på en bar: $14–18
 • Billetter til en Broadway musical: fra $80
 • Luksus ophold på top hotel: $325–850
 • Tasting menu på en top-end restaurant: $85–325
 • 1½-times massage på lækker spa: $200
 • Metropolitan Opera Orchestra pladser: fra $100

 

Til det evige spørgsmål når man rejser udlands – giver jeg drikkepenge og hvor meget til hvem?

Svaret er ja, det gør du i NYC. Man fraholder sig kun fra at give drikkepenge, hvis man har haft en ekstremt dårlig oplevelse med servicen.

 • Tjenere 18–20%, medmindre drikkepenge allerede er inkluderet i regningen (som regel ved grupper på mere end fem personer).
 • Bartendere 15–20% per runde.
 • Taxa chauffører 10–15%, hvor der rundes op til nærmeste dollar
 • Lufthavns & hotel porters $2 per taske.
 • Hotel rengøring $2–4 per nat, der lægges i en kuvert eller under et kort, der findes på værelset.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here